Home » Falster

Nu er det efterhånden 10 år siden, og meget er sket siden, at jeg en forårsmorgen pakkede fiskestang, hjul, line og agn ned i tasken – ikke som sædvanligt for at tage en tur til kysten men for at flytte – ikke bare flytte til nyt hus eller lejlighed men til en hel ny landsdel!  Og når man står der og pakker grejet væk dukker der mange tanker op; Hvornår mon man kommer ud at fiske igen, hvordan mon kysten er det nye sted og hvad med nye fiske kammerater?..

Nu 10 år og adskillige kyst ture senere, er jeg nok den sønderjyde som er mest kyst kendt ved den falsterske østkyst , den er alsidig med skov som ved Nørreskoven, skrænter som ved Dybbøl strand og Sønderskoven, badestrand som ved Kegnæs – alle meget fiskevenlige og giver fisk hvis vind og vejr arter sig, akurat som man kender det fra de glade dage ved de Alsiske kyster! Jeg er sikker på at uanset hvor, man wader ud ved østkysten på Falster, er der god mulighed for fisk, men som alle andre fiskere så får man jo sine favorit spots og her er de for mig, fem bedste..

Næs-Gård   var faktisk det første sted jeg smed snøren i vandet og det første sted jeg fangede en havørrede efter min flytning, den var lige omkring 1½ kg  og er nok den fisk jeg husker bedst, det er nemt at komme dertil og gode parkerings muligheder. Stedet er fremragende til wade-fiskeri, fra fyrtårnet ved spidsen i nord forbi skydebanen til Abildvig i syd er der fine bundforhold, der er sand, store sten, græs og blæretang, jævn vand-dybde man skal dog passe på ler-revlerne ud for skydebanen. Det er også her der fanges regnbueørreder som er sluppet ud af burene i efterårsstormene – pladsen er en typisk forårs plads.

Hestehoved     Der er Hestehoved og så er der de andre steder!  Hestehoved er stedet hvor de store fisk fanges, så er der nok nogen der vil spørge – hvorfor så ikke tage derud hver gang? – Når man kommer til svinget i skoven lige før Hesnæs er der en lille P-plads hvor man må efterlade bilen da der ikke må køres i skoven, for at komme gennem skoven til skansen skal man lige tilbagelægge en rask lille trave tur på ca. 4 km. Og når man så endelig ankommer til pladsen godt svedig af at slæbe, kan man være sikker på at pladsen er optaget, har endnu aldrig oplevet at pladsen ikke er optaget af  2 – 4 fiskere en femte kan måske lige klemmes ind men så er der heller ikke plads til flere. Kysten er leopardbund med store sten, adskillige blink er efterladt i disse. Der går en tre – fire sten høfter ud til revlen hvorefter der hurtig bliver dybt, de mørke pletter i badekaret skal gennemfiskes på vej ud ad høfterne. Vandet kan tit være plumret og ligne kakao men her i forhold til andre steder betyder det intet for fisken, mere for fiskeren og hvor han sætter sine fødder.

Pomlenakke  ligner ved første øjekast til forveksling Hestehoved, her er der dog gode parkerings forhold tæt ved trappen ned til brinken og vanddybden går jævnt ned til ca. 3 m. den dybde holder langt ud, rigtig langt ud!   En god leopardbund med store sten og gode wade-muligheder en typisk forårs plads. Pladsen er til tider ret omdiskuteret blandt fiskere da erhvervsfiskerne i Hesnæs sætter deres bundgarn tæt på kysten og meget langt ud, så der kan ind i mellem være langt mellem fiskene her. Stedet er absolut et besøg værd.

Generalens-lysthus  Dette sted skal kendes, man skal gennem badekaret for at komme ud på revlen og mange har fået vand i deres waders og har opgivet, men der er enkelte steder hvor vandstanden tillader passage, når man først er kommet ud på sandrevlen er der frit slav til højre og venstre så langt øjet rækker er der den fineste leopardbund med store sten og vekslende vanddybde her står der altid fiskere men der er oceaner af plads, pladsen er lige god forår som efterår.

Birkemose Strand  er nok efterhånden min yndlings plads, en strand som ligner bade stranden ved Kerneland på Sydals.  Der wades let gennem badekaret ud på sandrevlen ud til de mørke huller som gennem fiskes, vanddybden varierer lidt men der kan uden problemer wades langt, dog bliver vandet lidt mere ilter og grødet når man nærmer sig spidsen ved Gedser, her fanges der mange fisk og store fisk, stedet er efter min mening undervurderet. Et ikke altid godt besøgt sted fordi her ofte blæser og vandet kan være ret vildt ved spidsen og det gør at der tit er snavs og grøde i vandet. Pladsen er lige god forår som efterår.

Ens for disse fem beskrevne pladser er at vinden helst skal holde sig let til jævn i vest til syd-østlig retning, går vinden i nord er der intet at hente, det er i hvert fald min erfaring andre er sikkert ikke enige – men gør jer selv en tjeneste , tag fiskestangen med næste gang det går mod Falster, og prøv selv.

Knæk & Bræk

Helge Rasmussen    (Falster)

Følg os